Zatrucia pokarmowe to najczęstsza przyczyna złego samopoczucia wśród naszej populacji. Można się nimi łatwo zarazić, gdyż przenoszą się drogą kropelkową. Dzieli się je na bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Zazwyczaj mają one łagodny przebieg i nie wymagają pobytu w szpitalu. Warto jednak wiedzieć, co je wywołuje, jak się je leczy i jak się im zapobiega. Ta wiedza to takie abc medycyny konwencjonalnej.

Jakie są objawy zatrucia pokarmowego i jak się je leczy

Wszystkie rodzaje zatruć pokarmowych mają jeden wspólny mianownik. Jest to stan zapalny jelit i żołądka. To on powoduje nudności, wymioty i biegunkę. Dodatkowo mogą pojawić się bóle mięśni, zawroty głowy i dreszcze. Nasilenie tych objawów zależne jest od stanu ogólnego danego organizmu. U jednych przechodzą same, natomiast inni wymagają dodatkowego wsparcia. Te przykre dolegliwości prowadzą do poważnego odwodnienia organizmu, toteż w trakcie choroby wskazane jest picie elektrolitów i czystej, przegotowanej wody. Dzięki temu toksyny, które zatruły organizm, ulegną całkowitemu wydaleniu.

Co zrobić, by nie zachorować?

Najważniejszą regułą jest częste mycie rąk. To właśnie przez nie bakterie dostają się do jamy ustnej, później do żołądka, a następnie do jelit. Spożywanie i mycie owoców i warzyw do kolejna ważna wskazówka. Muszą one być dokładnie umyte, a potem należy je wytrzeć. Trzeba też pamiętać, by nie jeść przeterminowanych produktów, bo to one są źródłem choroby. Jeśli chodzi o zakażenia wirusowe, to niestety nie ma na nie skutecznego środka. Jedyne co można zrobić to unikać kontaktu z osobami, które już zachorowały.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.