Zdrowie

Im wcześniej dziecko pozna zdrowe nawyki żywieniowe, tym szybciej uzna je za naturalne w swojej codziennej diecie. Warto zatem od najmłodszych lat dziecka postawić na różnorodność produktów, regularność spożywanych posiłków, a także codzienną aktywnością fizyczną, która powinna towarzyszyć zbilansowanemu menu. Włączenie do dziecięcej diety wszystkich kategorii produktów w odpowiednich ilościach, wspomoże jego prawidłowy rozwój oraz zapewni energię przez cały dzień.

W zagrzybionych i wilgotnych domach mieszka blisko 84 mln mieszkańców Europy. Dla 2 mln osób było to bezpośrednią przyczyną zachorowania na astmę lub innych dolegliwości ze strony układu oddechowego, alarmują eksperci przy okazji Światowego Dnia Astmy, który przypada 2 maja. Polacy częściej niż reszta mieszkańców Wspólnoty obawiają się niekorzystnych warunków w swoich domach. Wskazuje na to blisko połowa społeczeństwa – wynika z badania „Barometr Zdrowych Domów 2016” Grupy VELUX.

Osoby, które straciły zdolność do pracy, mogą liczyć na rentę. Obecnie pobiera ją prawie milion Polaków. Warto jednak pamiętać, że niepełnosprawność i niezdolność do pracy to dwie różne kwestie i nie każdy niepełnosprawny jest niezdolny do pracy – podkreśla Wojciech Andrusiewicz, rzecznik prasowy ZUS. Choroba nie musi oznaczać końca życia zawodowego.

Właściwe żywienie w ciąży ma zbawienny wpływ na zdrowie matki i rozwijającego się w jej łonie maluszka. Dieta bogata w odpowiednie substancje odżywcze, mikro- i makroelementy, pozwoli przyszłej mamie cieszyć się nie tylko dobrym samopoczuciem i zdrowiem, lecz także prawidłowym rozwojem jej dziecka. Będzie też wsparciem w budowaniu odporności i ochroną przed infekcjami.

Strona 1 z 9
Top
Używamy cookies, aby poprawić naszą stronę internetową. Korzystając z tej strony internetowej, dajesz zgodę używanie plików cookie. More details…